مشاهده پلنگ ایرانی در پناهگاه دره‌انجیر اردکان برای اولین بار


 

  • مشاهده پلنگ ایرانی در پناهگاه دره‌انجیر اردکان برای اولین بار

    ایسنا نوشت: نیره پورملائی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد در این خصوص گفت: پناهگاه حیات وحش دره انجیر اردکان یکی از بهترین زیستگاه‌های حیات وحش است که علاوه بر دارا بودن جمعیت‌های مطلوبی از علف‌خواران شاخص ایران مرکزی، زیستگاه مناسبی برای گونه‌های گوشتخوار راس هرم غذایی نیز است.

    وی افزود: تاکنون موارد متعددی از حضور یوزپلنگ، کاراکال، گربه وحشی، گربه شنی، گرگ، کفتار و انواع روباه‌ها در این منطقه به ثبت رسیده و خوشبختانه اخیراً ردپای پلنگ در این منطقه رویت شد که با پیگیری‌های به عمل آمده، تصویر پلنگ ایرانی بر این موضوع صحه گذاشت و حضور قطعی این گونه در پناهگاه حیات وحش دره انجیر مستند شد.

     گونه‌های راس هرم‌های غذایی نقش اکولوژیکی مهمی را در طبیعت بازی می‌کنند و کــاهش فراوانــی و گســتره پراکنــدگی آنهــا بــه دلیــل فعالیت‌هــای توسعه‌ای انسان منجر به کاهش و تغییرات ساختاری تنوع زیستی و تاثیر بر عملکرد اکوسیستم می‌شود، به عبارتی نابودی گوشتخواران بزرگ به عنوان گونه‌های چتر و سـنگ سـرطاق اکوسیسـتم‌هـا، بدون تردید پیامـدهای نـاگواری را بـرای کـل اکوسیسـتم به همراه خواهد داشت.




فیلم | تهران در محاصره فرونشست زمین


 

  • فیلم | تهران در محاصره فرونشست زمین

    همشهری آنلاین: یکی از بحران‌هایی که پایتخت را تهدید می‌کند پدیده فرونشست زمین اطراف تهران در منطقه شهریار و ورامین است که به گفته مدیران سازمان نقشه‌برداری ایران به سمت شهر تهران در حرکت است. دوربین گروه چندرسانه‌ای همشهری به همراه مسئولان، به دشت ملارد رفتند تا از نزدیک پدیده فرونشست در این منطقه را مشاهده کنند.

    فرونشست زمین



9 دلیل افزایش وزن ناخواسته؛ از کم‌تحرکی تا افسردگی


 

  • 9 دلیل افزایش وزن ناخواسته؛ از کم‌تحرکی تا افسردگی

    وب‌سایت عصر ایران: افزایش وزن، به‌ویژه زمانی که دلیل این شرایط را نمی‌دانید، می‌تواند آزاردهنده و بسیار ناامیدکننده باشد. در شرایطی که رژیم غذایی معمولا بیشترین نقش را در افزایش وزن دارد، عوامل دیگری مانند استرس و کمبود خواب نیز ممکن است به افزایش وزن منجر شوند.در ادامه با 9 دلیل افزایش وزن ناخواسته بیشتر آشنا می‌شویم.

    بیش از حد غذا‌های فرآوری شده مصرف می‌کنید

    9 دلیل افزایش وزن ناخواسته!

    بسیاری از غذا‌های سالم مانند جو دوسر، میوه‌های منجمد و ماست پردازش حداقلی را پشت می‌گذارند. در مقابل، غذا‌های بسیار پردازش شده ازجمله غلات صبحانه شیرین، فست‌فود و غذا‌های ماکروویوی، سرشار از مواد مضر و همچنین قند‌های افزوده، مواد نگهدارنده و چربی‌های ناسالم هستند.

    افزون بر این مطالعات بسیاری پیوند بین غذا‌های بسیار پردازش شده با افزایش وزن و چاقی را نشان داده‌اند. به عنوان مثال مطالعه‌ای در سال 2019 که با حضور 19،363 بزرگسال کانادایی انجام شد، نشان داد احتمال چاقی بین افرادی که بیشترین میزان غذا‌های بسیار پردازش شده را مصرف می‌کردند، نسبت به افرادی که کمترین میزان مصرف این نوع غذا‌ها را داشتند، 32 درصد بیشتر بود. غذا‌های بسیار پردازش شده معمولا سرشار از کالری و عاری از مواد مغذی، مانند پروتئین و فیبر - که به احساس سیری و پری کمک می‌کنند- هستند.

    مطالعه‌ای که طی یک بازه زمانی دو هفته‌ای با حضور 20 شرکت کننده انجام شد، نشان داد افرادی که یک رژیم غذایی سرشار از غذا‌های بسیار پردازش شده را مصرف می‌کردند، نسبت به آن‌هایی که یک رژیم غذایی غیر فرآوری شده را دنبال می‌کردند، 500 کالری بیشتر در روز مصرف می‌کردند.

    از این رو برای کاهش وزن می‌توانید کاهش مصرف وعده‌های غذایی و میان وعده‌های فرآوری شده را مد نظر قرار داده و در عوض بر مصرف غذا‌های کامل متمرکز شوید.

    بیش از حد قند مصرف می‌کنید

    مصرف منظم غذا‌ها و نوشیدنی‌های شیرین مانند آبنبات، کیک ها، نوشابه ها، نوشیدنی‌های انرژی‌زا، بستنی و قهوه‌های شیرین شده می‌تواند به راحتی اندازه دور کمر شما را افزایش دهد.

    مطالعات بسیاری مصرف شکر را نه تنها با افزایش وزن بلکه با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن، مانند دیابت نوع 2 و بیماری قلبی پیوند داده اند. به طور خاص، نوشیدنی‌های شیرین یکی از بزرگ‌ترین منابع قند افزوده محسوب شده و با افزایش وزن مرتبط هستند.

    به عنوان مثال یک بررسی که شامل 32 مطالعه و اطلاعات 242،352 نفر می‌شد، نشان داد که مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده با افزایش وزن و چاقی مرتبط است. شما می‌توانید به تدریج مصرف خوراکی‌های شیرین را کاهش دهید تا این روند کمتر چالش برانگیز باشد.

    یک سبک زندگی کم تحرک را دنبال می‌کنید

    9 دلیل افزایش وزن ناخواسته!

    کم تحرکی از عوامل شایع افزایش وزن و بیماری‌های مزمن محسوب می‌شود. مشاغلی که فرد باید ساعت‌ها پشت میز بنشیند، تماشای تلویزیون، رانندگی و استفاده از رایانه یا گوشی هوشمند همگی فعالیت‌هایی کم تحرک هستند.

    مطالعه‌ای با حضور 464 فرد مبتلا به چاقی و اضافه وزن نشان داد که میانگین زمان نشستن روزانه آن‌ها 6.2 ساعت در روز‌های کاری و 6 ساعت در روز‌های غیر کاری بود. وظایف مرتبط با شغل بزرگترین سهم را در این زمینه داشته و تماشای تلویزیون در جایگاه دوم قرار داشت. ایجاد چند تغییر ساده در سبک زندگی، مانند انجام ورزش و کاهش زمان نشستن می‌تواند تفاوت بزرگی را ایجاد کند.

    به عنوان مثال، یک مطالعه سه ماهه با حضور 317 کارگر نشان داد که تنها کاهش یک ساعت از زمان نشستن و جایگزینی آن با یک ساعت ایستادن طی روز کاری به کاهش توده چربی و اندازه دور کمر و افزایش توده ماهیچه‌ای بدون چربی منتج شده است. این پژوهش نشان داد که صرف زمان بیش از حد در برابر نمایشگر‌ها سهم چشمگیری در افزایش وزن ناخواسته دارد.

    حتی تغییراتی کوچک، مانند اندکی پیاده‌روی پس از شام به جای تماشای تلویزیون انجام ورزش یا پیاده‌روی هنگام وقت استراحت ناهار، استفاده از یک میز ایستاده یا رفتن به سر کار با دوچرخه می‌توانند از افزایش وزن جلوگیری کرده و به کاهش وزن کمک کنند.

    درگیر رژیم غذایی یویویی شده اید

    رژیم غذایی یویویی به چرخه‌های کاهش وزن عمدی که با افزایش وزن ناخواسته پس از آن همراه است، گفته می‌شود. این الگو با افزایش خطر افزایش وزن با گذشت زمان پیوند خورده است. در یک مطالعه با حضور 2،785 نفر، افرادی که طی سال پیش رژیم گرفته بودند از وزن و اندازه دور کمر بیشتری نسبت به افرادی که رژیم نداشتند، برخوردار بودند.

    مطالعات دیگر نشان داده اند که محدود کردن غذا خوردن و رژیم گرفتن ممکن است به واسطه واکنش‌های فیزیولوژیکی بدن مانند تغییرات در هورمون‌های گرسنگی و سیری موجب افزایش وزن در آینده شود. افزون بر این، بیشتر افرادی که از طریق رژیم‌های محدود کننده و سخت وزن کم می‌کنند، طی یک بازه زمانی پنج ساله تمام وزن از دست داده را دوباره کسب می‌کنند.

    برای حفظ وزن سالم در بلند مدت، شما باید بر تغییرات سبک زندگی پایدار متمرکز شوید که از آن جمله می‌توان به انجام ورزش، محدود کردن یا قطع مصرف غذا‌های فرآوری شده و شیرین، و مصرف غذا‌های کامل و مغذی که سرشار از فیبر و پروتئین هستند، اشاره کرد.

    به یک مساله پزشکی تشخیص داده نشده مبتلا هستید

    9 دلیل افزایش وزن ناخواسته!

    اگرچه عوامل سبک زندگی بسیاری در افزایش وزن ناخواسته تاثیرگذار هستند، برخی شرایط پزشکی نیز ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    کم کاری تیروئید: این شرایط بر غده تیروئید تاثیرگذار است و ممکن است به افزایش وزن و دشواری در کاهش وزن منجر شود.

    افسردگی: این شرایط روانی شایع در جهان با افزایش وزن و چاقی پیوند خورده است.

    سندرم تخمدان پلی کیستیک: این بیماری به واسطه بی تعادلی‌های هورمونی شکل می‌گیرد و زنانی که در سن باروری قرار دارند را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این شرایط می‌تواند به افزایش وزن ناخواسته و دشواری در کاهش وزن منجر شود.

    اختلال پرخوری: این شرایط به دوره‌های عودکننده پرخوری غیرقابل کنترل گفته می‌شود که می‌تواند به عوارض سلامت مختله، از جمله افزایش وزن منجر شود.

    شرایط دیگر مانند دیابت و سندرم کوشینگ نیز با افزایش وزن پیوند خورده اند، از این رو، مراجعه به پزشک و بررسی و تشخیص دقیق اهمیت دارد.

    افزون بر این، برخی داروها، از جمله دارو‌های ضد افسردگی و ضد روان‌پریشی می‌توانند به افزایش وزن منجر شوند. اگر فکر می‌کنید افزایش وزن شما با دارو‌های مصرفی مرتبط است با پزشک خود صحبت کنید.

    به میزان کافی نمی‌خوابید

    خواب برای سلامت کلی و بهزیستی انسان ضرروی است. خواب ناکافی ممکن است محرکی برای افزایش وزن و آثار منفی دیگر باشد.

    مطالعه‌ای با حضور 92 زن نشان داد، آن‌هایی که کمتر از 6 ساعت در شبانه روز می‌خوابند، در مقایسه با زنانی که شش ساعت یا بیشتر می‌خوابیدند، از شاخص توده بدنی بالاتر و بالاترین سطوح ویسفاتین (پروتئینی که توسط سلول‌های چربی ترشح می‌شود) برخوردار هستند.

    طی مطالعه‌ای دیگر، 10 بزرگسال دارای اضافه وزن یک رژیم غذایی کم کالری را به مدت دو هفته دنبال کردند و مشخص شد، افرادی که 5.5 ساعت خواب شبانه داشتند، نسبت به آن‌هایی که هر شب 8.5 ساعت می‌خوابیدند، 55 درصد چربی بدن کمتر و 60 درصد توده عضلانی بیشتر از دست داده اند.

    برخی شواهد، هفت ساعت خواب شبانه یا بیشتر را با افزایش 33 درصدی احتمال کاهش وزن در مقایسه با خواب کمتر از هفت ساعت پیوند داده اند.

    اگر کیفیت خواب شما پایین است می‌توانید محدود کردن استفاده از نمایشگرها، مانند تلویزیون یا گوشی هوشمند پیش از خواب، کاهش مصرف کافئین و هر شب به تختخواب رفتن در یک زمان مشخص را امتحان کنید.

    به میزان کافی مواد غذایی کامل مصرف نمی‌کنید

    9 دلیل افزایش وزن ناخواسته!

    اگر به طور مرتب غذا‌های فرآوری شده مصرف می‌کنید، تغییر در این شرایط و دنبال کردن یک رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی کامل روشی آسان و موثر برای تقویت کاهش وزن و بهبود بسیاری از دیگر جنبه‌های سلامت است. در واقع، مهم‌ترین عامل در کاهش وزن انتخاب غذا‌های کامل و با حداقل فرآوری است.

    افزودن غذا‌های کامل به رژیم غذایی چندان دشوار نیست. شما می‌توانید به مرور زمان مواد غذایی کامل و سرشار از مواد مغذی بیشتری مانند میوه ها، سبزیجات، لوبیاها، تخم مرغ، و مغزدانه‌ها را به وعده‌های غذایی و میان وعده‌های خود اضافه کنید.

    استرس دارید

    استرس مزمن مشکلی شایع است که می‌تواند بر وزن انسان تاثیرگذار باشد. سطوح بالای هورمون استرس کورتیزول نشان داده است که گرسنگی و تمایل به مصرف غذا‌های پرکالری که می‌توانند موجب افزایش وزن شوند را بیشتر می‌کند.

    افزون بر این، مطالعات نشان داده اند که افراد چاق نسبت به افرادی با وزن عادی دارای سطوح بالاتری از کورتیزول در بدن خود هستند. جالب اینجاست که مدیریت استرس ممکن است موجب کاهش وزن شود.

    در یک مطالعه هشت هفته‌ای با حضور 45 بزرگسال چاق، آن‌هایی که تکنیک‌های تن‌آرامی، مانند تنفس عمیق را انجام می‌دادند، نسبت به آن‌هایی که تنها توصیه‌های غذایی استاندارد را دریافت کرده بودند، وزن به مراتب بیشتری کم کردند. تکنیک‌های تن‌آرامی مانند یوگا، تنفس عمیق، مدیتیشن و وقت گذرانی در طبیعت را برای کاهش استرس مد نظر قرار دهید.

    بیش از حد کالری مصرف می‌کنید

    9 دلیل افزایش وزن ناخواسته!

    پرخوری از دلایل آشکار و اصلی افزایش وزن است. اگر میزان کالری مصرفی شما بیشتر از کالری‌هایی باشد که در طول شبانه روز می‌سوزانید، احتمالا افزایش وزن را تجربه خواهید کرد.

    غذاخوردن بدون فکر، مصرف مکرر تنقلات و انتخاب‌های غذایی سرشار از کالری و عاری از مواد مغذی همگی میزان کالری مصرفی شما را افزایش می‌دهند. اگر با مشکل پرخوری مواجه هستید، برای آگاهی از میزان کالری مصرفی مورد نیاز خود در طول روز با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

    از جمله روش‌های ساده برای پرهیز از پرخوری می‌توان به توجه کردن به نشانه‌های گرسنگی و سیری از طریق غذا خوردن حساب شده، دنبال کردن یک رژیم غذایی سرشار از فیبر و پروتئین مبتنی بر غذا‌های گیاهی، نوشیدن آب به جای نوشیدنی سرشار از کالری و افزایش سطح فعالیت بدنی اشاره کرد.»




حقایقی درباره‌ی تخم‌مرغ؛ بالاخره خوب است یا مضر؟


 

  • حقایقی درباره‌ی تخم‌مرغ؛ بالاخره خوب است یا مضر؟

    برترین‌ها: اگر چیزی به نام غذای کامل وجود داشته باشد، تخم‌مرغ بدون تردید پیروز این میدان است. همیشه در دسترس است، به آسانی پخته می‌شود و گران نیست و سرشار از پروتئین است.

    کریستوفر بلسو، دانشیار علوم تغذیه? دانشگاه کنکتیکت ایالات متحده، می‌گوید: تخم‌مرغ تمام مواد مناسب و لازم برای رشد موجود زنده را دارد پس تردیدی نیست که سرشار از مواد ‌‌غذایی باشد.

    حقایقی در باره تخم‌مرغ؛ بالاخره خوب است یا مضر؟

    خوردن تخم‌مرغ در کنار مواد‌غذایی دیگر به بدن ما کمک می‌کند که ویتامین‌های بیشتری هم جذب کند. برای مثال، در پژوهشی دریافتند که اضافه کردن تخم‌مرغ به سالاد باعث افزایش میزان جذب ویتامین E دریافتی از سالاد می‌شود.

    تا چند دهه، مصرف تخم‌مرغ به دلیل میزان بالای کلسترول آن بسیار بحث‌انگیز بود چون بعضی تحقیقات ارتباطاتی میان آن و بیماری‌های قلبی یافته بود. یک زرده? تخم‌مرغ حاوی حدود 185 میلی‌‌گرم کلسترول است که بیش از نیمی از 300 میلی‌گرم نیاز روزانه‌ای است که در راهنمای تغذیه? ایالات متحده تاکنون تجویز شده است.

    آیا تخم‌مرغ یه جای اینکه غذایی عالی باشد ممکن است به ما صدمه بزند؟

    کلسترول، چربی زرد‌فامی است که در کبد و روده‌های ما ایجاد می‌شود و در هر یک از سلول‌های بدن ما هم وجود دارد؛ ما معمولاً فکر می‌کنیم چیز مضری است اما کلسترول برای ساختمان سلول‌ها و ایجاد بافت سلولی حیاتی و ضروری است. هم‌چنین بدن ما برای ساخت ویتامین D و ساخت هورمون‌های تستوسترون و استروژن به آن نیاز دارد.

    بدن ما همه? کلسترول مورد نیازش را خودش می‌سازد اما هم‌چنین آن را در مواد غذایی حیوانی که مصرف می‌کنیم، پیدا می‌کند از جمله گوشت گوساله، میگو و تخم‌مرغ به همان اندازه? پنیر و کره.

    حقایقی در باره تخم‌مرغ؛ بالاخره خوب است یا مضر؟

    کلسترول در محصولات حیوانی مثل گوشت گوساله و هم‌چنین تخم‌مرغ یافت می‌شود

    کلسترول همراه با ملکول‌های لیپو‌پروتئین در خون جریان دارد. هر فرد ترکیب خاصی از انواع گوناگون لیپوپروتئین‌ها دارد و این ترکیب خاص فردی ماست که تعیین می‌کند چقدر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی قرار داریم.

    کلسترول لیپوپروتئین کم‌چگالی (LDL) که آن را به نام کلسترول بد می‌شناسیم از کبد به رگ‌ها و بافت‌های بدن منتقل می‌شود. پژوهشگران می‌گویند این امر باعث می‌شود که کلسترول در رگ‌های خونی رسوب کند وخطر بروز بیماری‌های قلبی وعروقی را افزایش دهد.

    محققان به طور قطعی ارتباطی میان مصرف کلسترول و افزایش خطر بیماری‌های قلبی‌ وعروقی نیافته‌اند. در نتیجه در راهنمای تغذیه? ایالات متحده و همینطور بریتانیا هیچ محدودیتی در مورد مصرف کلسترول وجود ندارد در عوض بر میزان مصرف چربی‌های اشباع‌شده تأکید شده است که باعث افزایش خطر بیماری‌های قلبی و‌عروقی می‌شود.

    مصرف مواد غذایی حاوی چربی‌های اشباع‌شده به طور خاص میزان LDL یا کلسترول بد ما را بالا می‌برند. بعضی از چربی‌های اشباع‌شده به طور طبیعی در محصولات حیوانی وجود دارند و بعضی هم به مقدار بسیار بالایی در محصولات تولید شده مثل مارگارین و میان‌وعده‌‌ها و غذا‌های سرخ‌شده و برشته مانند شیرینی و دونات‌ها و کیک‌ها وجود دارد.

    علاوه بر میگو، تخم‌مرغ تنها غذایی است که کلسترول بالایی دارد و چربی اشباع‌شده? کمی دارد.

    حقایقی در باره تخم‌مرغ؛ بالاخره خوب است یا مضر؟

    بعضی از مواد‌غذایی سرخ‌شده که حاوی چربی ترانس هستند و میزان کلسترول بد یا LDL ما با بالا می‌برند

    ماریا لوز فرناندز، پروفسور علوم تغذیه در دانشگاه کنکتیکت ایالات متحده که در آخرین تحقیق خود هیچ ارتباطی میان خوردن تخم‌مرغ و افزایش خطر بیماری‌های قلبی‌عروقی نیافت، می‌گوید: کلسترول موجود در تخم‌مرغ بسیار بیشتر از گوشت و محصولات حیوانی دیگر است و چربی اشباع‌شده باعث افزایش میزان کلسترول خون می‌شود. در طول سال‌ها در پژوهش‌های بسیاری این موضوع روشن شده است.

    بحث بر سر تأثیر تخم‌مرغ بر سلامت تا حدودی تغییر کرده است چون بدن ما می‌تواند کلسترولی که مصرف می‌کنیم را جبران کند.

    الیزابت جانسون، استادیار تحقیق علوم تغذیه در دانشگاه تافتس واقع در بوستون ایالات متحده، می‌گوید: سیستم‌هایی در بدن عمل می‌کند که برای بیشتر افراد کلسترول موجود در رژیم غذایی مشکلی ایجاد نمی‌کند.

    در سال 2015 جانسون و گروهی از محققان با بررسی 40 پژوهش هیچ‌ شواهد قطعی مبنی بر ارتباط میان کلسترول موجود در رژیم غذایی و بیماری‌های قلبی نیافتند.

    او می‌گوید: بدن تنظیم خوبی در مصرف کلسترول موجود در رژیم‌های غذایی دارد و خودش کلسترول کمتری می‌سازد.

    بلسو می‌گوید که تخم‌مرغ نقش خیلی کمتری در تهدید سلامت ما دارد. کلسترول زمانی مضر است که در رگ‌های ما اکسید شود اما اکسیداسیون در کلسترول موجود در تخم‌مرغ اتفاق نمی‌افتد.

    او می‌گوید:وقتی کلسترول اکسید می‌شود، ممکن است التهاب‌آور باشد اما انواع گوناگونی از آنتی‌اکسیدان‌ها در تخم‌مرغ وجود دارد که جلوی اکسید شدن آن را می‌گیرد.

    حقایقی در باره تخم‌مرغ؛ بالاخره خوب است یا مضر؟

    کلسترول وقتی اکسید شود، مضر است اما آنتی‌اکسیدان‌های موجود در تخم‌مرغ جلوی بروز اکسیداسیون را می‌گیرند

    بعضی از کلسترول‌ها برای ما خوب هم هستند. کلسترول لیپوپروتئین پر‌چگالی (HDL) که به کلسترول خوب معروف است به کبد می‌رود و در آنجا تجزیه می‌شود و از بدن خارج می‌شود. به نظر می‌رسد که لیپو‌پروتئین پر‌چگالی با جلوگیری از تشکیل کلسترول در خون، اثر حفاظتی هم در برابر بیماری‌های قلبی و‌عروقی داشته باشد.

    فرناندز می‌گوید: بهتر است افراد نسبت که کلسترولی که در جریان خون‌شان وجود دارد حساس باشند چون یکی از عواملی است که منجر به بیماری‌های قلبی می‌شود.

    آنچه اهمیت دارد نسبت کلسترول خوب HDLبه کلسترول بد LDLدر بدن ماست. افزایش میزان کلسترول خوب جلوی اثرات منفی کلسترول بد را می‌گیرد.

    بلسو می‌گوید که هر‌چند بیشتر ما توانایی مهار کلسترول موجود در رژیم غذایی و تجزیه‌? آن را در کبد‌ خود داریم اما حدود یک‌سوم از ما پس از خوردن کلسترول با افزایش 10 تا 15 درصدی کلسترول در خون مواجه می‌شویم.

    بلسو می‌گوید که آزمایشات نشان داده است که افراد لاغر و سالم پس از خوردن تخم‌مرغ بیشتر احتمال دارد که با افزایش کلسترول بد LDLروبرو شوند. کسانی که اضافه وزن دارند یا مبتلا به دیابت هستند افزایش کمتری در میزان کلسترول بد LDL و افزایش بیشتری در مولکول‌های کلسترول خوب HDL پیدا می‌کنند. پس اگر سالم باشید و شروع به خوردن تخم‌مرغ کنید احتمال اینکه تخم‌مرغ اثری منفی بر شما داشته باشید بیش از کسانی است که اضافه وزن دارند اما اگر سالم‌ باشید به احتمال زیاد میزان بیشتری کلسترول خوب HDL در بدن‌تان دارید و از این رو افزایش کلسترول بد LDL چندان آسیبی به شما نمی‌زند.

    حقایقی در باره تخم‌مرغ؛ بالاخره خوب است یا مضر؟

     در پژوهشی دریافتند که نصف تخم‌مرغ اضافه در روز باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود

    در پژوهشی که امسال منتشر شد، این نظر همگانی که خوردن تخم‌مرغ هیچ ضرری برای سلامتی ما ندارد، به چالش کشیده شد. پژوهشگران اطلاعات به دست‌آمده از 30‌هزار بزرگسال را در مدت زمان حدود 17 سال بررسی کردند و دریافتند که هر نصف تخم‌مرغ اضافه در هر روز به طور مشخصی باعث بروز بیماری‌های قلبی و مرگ می‌شود. (آنها برای افراد مورد پژوهش الگو‌های تغذیه‌ای و شیوه? زندگی سالم و فعالیت بدنی مناسب تعیین کردند تا فقط اثر خوردن تخم‌مرغ را دریابند).

    نورینا آلین، یکی از پژوهشگران و دانشیار رشته? طب پیشگیری دانشگاه نورت‌وسترن ایالت ایلینوی ایالات متحده می‌گوید: ما دریافتیم به نسبت هر 300 میلی‌گرم کلسترول اضافه که فرد مصرف می‌‌کند بدون در نظر گرفتن این که در چه ماده? غذایی باشد، 17 درصد خطر بیماری‌های قلبی و عروقی و 18 درصد خطر مرگ‌و‌میر به علل دیگر افزایش پیدا می‌کند.

    ما هم‌چنین دریافتیم که هر نصفه تخم‌مرغ در روز باعث 6 درصد افزایش خطر بیماری‌های قلبی و 8 درصد افزایش میزان مرگ‌و‌میر می‌شود.

    با اینکه این پژوهش یکی از گسترده‌ترین پژوهش‌ها در زمینه? ارتباط میان تخم‌مرغ و بیماری‌های قلبی بوده است اما مشاهده‌ای است و نشانی از رابطه‌? علت و معلولی در آن دیده نمی‌شود. این پژوهش هم‌چنین بر مبنای اطلاعات به دست آمده از‌ گزارش‌های فردی شرکت‌کنندگان در برابر این پرسش که ماه پیش یا سال پیش چه می‌خورده‌اند و بررسی وضعیت سلامت آنها در طول 31 سال بوده است. به این معنا که پژوهشگران فقط تصویر و تصور کوتاهی از تغذیه?‌ شرکت‌‌کنندگان داشته‌اند، بی‌توجه به این که رژیم غذایی ما در طول زمان تغییر می‌کند.

    حقایقی در باره تخم‌مرغ؛ بالاخره خوب است یا مضر؟

    پژوهش‌های دیگر دریافتند که تخم‌مرغ باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود

    این پژوهش با نتایج به دست آمده در گذشته هم تعارض و ناسازگاری دارد. چندین پژوهش نشان داده است که تخم‌مرغ برای سلامت قلب خوب است. در آخرین بررسی روی نیم‌میلیون بزرگسال در چین که در سال 2018 منتشر شد به نتیجه‌ای کاملاً خلاف این پژوهش رسیده بودند: مصرف تخم‌مرغ باعث کاهش میزان خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود. کسانی که هر روز تخم‌مرغ می‌خورند در مقایسه با کسانی که تخم‌‌مرغ نمی‌خورند 18 درصد کمتر احتمال مرگ بر اثر بیماری‌های قلبی دارند و 28 درصد کمتر خطر مرگ بر اثر سکته دارند.

    همانند پژوهش قبلی، این پژوهش هم مشاهده‌ای است به این معنا که ممکن نیست از آن به رابطه? علت و معلولی رسید. (آیا بزرگسالان سالم‌تر در چین بیشتر تخم‌مرغ می‌خورند یا خوردن تخم‌مرغ باعث می‌شود که آنها سالم‌تر باشند؟) این موضوع البته باعث سردرگمی است.

    تخم‌مرغ خوب

    همچنان که این پژوهش‌ها با شور و حرارت به بررسی اثرات کلسترول تخم‌مرغ بر سلامت ما می‌پردازند، ما می‌دانیم که تخم‌مرغ از راه‌هایی برمیزان خطر ابتلای ما به بیماری اثر می‌گذارد.

    یکی از آنها ماده? موجود در تخم‌مرغ به نام کولین است که ما را در برابر بیماری آلزایمر محافظت می‌کند و از کبد ما مراقبت می‌کند.

    حقایقی در باره تخم‌مرغ؛ بالاخره خوب است یا مضر؟

    کولین، که در تخم‌مرغ وجود دارد، از ما در برابر بیماری آلزایمر محافظت می‌کند

    این ماده اثرات منفی هم دارد. کولین با میکروب‌های موجود در روده‌ها متابولیزه می‌شود و به مولکولی به نام TMO تبدیل می‌شود که جذب کبد می‌شود و در آنجا تبدیل به TMAO تری‌متیل‌آمین‌ان‌اکسید یا ملکول مرتبط با افزایش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود.

    بلسو از اینکه خوردن مقدار زیادی کولین تخم‌مرغ باعث افزایش TMAO شود، تعجب کرد: او در پژوهش‌هایی افراد مورد‌ مشاهده‌ای را یافت که حتی تا 12 ساعت پس از مصرف تخم‌مرغ هم میزان بالایی از TMAO داشته‌اند.

    پژوهش در زمینه? اندازه‌گیری میزان مصرف تخم‌مرغ و TMAOتاکنون فقط افزایش ناپایدار و زودگذری در میزان TMAO نشان داده است. البته اندازه‌گیری TMAO به عنوان شاخصی برای بیماری‌های قلبی فقط در سطح پایه و زمانی که افراد روزه می‌گیرند، ممکن است.

    بلسو آن را همانند بالا رفتن میزان قند خون پس از خوردن کربو‌هیدرات‌ها می‌داند، اما افزایش دنباله‌دار و مداوم میزان قند خون باعث بیماری دیابت می‌شود.

    او می‌گوید که شاید وقتی تخم‌مرغ می‌خوریم فقط اثرات مفید کولین را دریافت می‌کنیم.

    حقایقی در باره تخم‌مرغ؛ بالاخره خوب است یا مضر؟

    زرده? تخم‌مرغ بهترین منبع لوتئین است که باعث دید بهتر چشم‌ها می‌شود

    فرناندز می‌گوید: مشکل وقتی است که کولین به جای جذب در خون به سوی روده? بزرگ راهی شود، جایی که تبدیل به TMA و TMAO می‌شود.

    اما کولین تخم‌مرغ جذب می‌شود و به روده? بزرگ نمی‌رود و در نتیجه خطر بیماری‌های قلبی را افزایش نمی‌دهد.

    در همین زمان، دانشمندان به فایده‌های دیگر تخم‌مرغ برای سلامتی دست یافتند. برای مثال، زرده? تخم‌مرغ بهترین منبع لوتئین است، ماده‌ای رنگی که باعث دید بهتر چشم و پیشگیری از بیماری‌های چشمی می‌شود.

    جانسون می‌گوید: دو نوع لوتئین در شبکیه? چشم وجود دارد که آن را از صدمات ناشی از نور محافظت می‌کند و مانند فیلتر نور‌آبی عمل می‌کند چرا که قرار گرفتن آن در معرض نور باعث کمبود و تاری دید می‌شود.

    هنوز راه درازی برای پژوهشگران در پیش است تا دریابند چرا خوردن تخم‌مرغ اثرات گوناگونی بر انسان دارد. بیشتر تحقیقات اخیر نشان داده است که تخم‌مرغ خطری برای سلامتی ما ندارند و بیشتر احتمال دارد که برای سلامتی ما مفید هم باشند.

    با این‌حال، خوردن هرروزه? تخم‌مرغ برای صبحانه شاید تصمیم عاقلانه‌ای نباشد، بهتر است رژیم غذایی متنوعی داشته باشیم و همه? تخم‌مرغ‌ها را در یک سبد نگذاریم.

    منبع: BBC




در ریه افراد چاق، چربی مشاهده شد


 

  • در ریه افراد چاق، چربی مشاهده شد
    آفتاب‌‌نیوز :

    پژوهشگران استرالیایی که نتیجه تحقیق خود را در نشریه تنفس اروپا منتشر کردند نمونه بافت ریه 52 نفر را بررسی کردند و متوجه شدند که به تناسب ضریب توده بدن، چربی بیشتری در بافت این ریه‌ها دیده می‌شد. این نمونه‌ها مربوط به افرادی بود که پیش از مرگ اعضایشان را برای تحقیقات، اهدا کرده بودند.

    برای محاسبه ضریب توده بدنی (BMI) از این روش استفاده می‌شود: وزن بدن (به کیلوگرم)، تقسیم بر قد (به متر) به توان دو.

    در ریه افراد چاق، چربی مشاهده شد

    بر حسب جواب مشخص می‌شود آیا فرد اضافه‌وزن دارد یا نه. بین 18.5 تا 24.9 طبیعی در نظر گرفته می‌شود، بین 25 و 29.9 اضافه وزن و بین 30 تا 39.9 چاقی.

    رابطه اضافه وزن و چاقی با ابتلا به آسم یا تشدید علائم آن موضوعی شناخته‌شده است. در نمونه‌های بررسی شده در این تحقیق، پانزده نفر آسم نداشتند، بیست و یک نفر آسم داشتند اما به دلیل دیگری مرده بودند و شانزده نفر هم به دلیل آسم مرده بودند.

    از این ریه‌های اهدا شده، پژوهشگران 1400 نمونه برداشتند و پس از رنگ‌آمیزی، آنها را زیر میکروسکوپ مشاهده کردند و دیدند که در راه‌های هوایی کسانی که ضریب توده بدنی بیشتری داشتند، چربی بیشتری وجود داشت.

    آنها همچنین متوجه شدند که افزایش چربی باعث تغییر ساختار طبیعی راه‌های هوایی و التهاب ریه‌ها می‌شود که ممکن است افزایش احتمال ابتلا به آسم در افراد دارای اضافه وزن یا چاق را توضیح دهد.

    دکتر پیتر نوبل دانشیار دانشگاه وسترن استرالیا در شهر پرت که در این پژوهش شرکت داشت به بی‌بی‌سی گفت: "مدتها است که ابتلا به آسم یا آسم با شدیدترین به چاقی یا اضافه وزن مربوط خوانده شده پژوهشگران احتمال می‌دادند شاید این مسئله را بتوان با فشار اضافه‌وزن بر ریه‌ها و افزایش کلی التهاب ناشی از اضافه‌وزن مرتبط دانست."

    "اما تحقیق ما نشان داد یک سازوکار دیگر هم در کار است."

    "ما فهمیدیم که تجمع چربی اضافه در دیواره راه‌های هوایی، هم فضا را اشغال می‌کند هم به نظر می‌رسد که التهاب ریه‌ها را بیشتر می‌کند."

    "ما فکر می‌کنیم که ضخیم شدن راه‌های هوایی، رفت و برگشت هوا در ریه‌ها را محدود می‌کند و حداقل تا حدی می‌تواند شدید بودن علائم آسم در افراد چاق را توضیح دهد."

    به گفته پروفسور تیری تروسترز، رئیس انجمن بیماری‌های تنفسی اروپا، "این یافته مهمی در باره ارتباط وزن با بیماری‌های تنفسی است چون نشان می‌دهد اضافه وزن یا چاقی ممکن است علائم آسم را بدتر کند."

    این تحقیق نشان داد تغییر ساختار راه‌های هوایی با چاقی در ارتباط است و اکنون به تحقیقات بیشتری نیاز است تا روشن شود آیا با کاهش وزن، چربی جمع شده هم کم می‌شود یا نه. آنچه روشن است این است که مبتلایان به آسم باید توجه زیادی به وزنشان داشته باشند.

    دکتر الیزابت سپی رئیس کمیسیون علمی انجمن توراکس (قفسه سینه) بریتانیا، گفت این نخستین بار است که که مشخص شده وزن بدن بر ساختار راه‌های هوایی تاثیر می‌گذارد:

    "با توجه به افزایش چاقی در دنیا، این پژوهش می‌تواند اهمیت زیادی داشته باشد، برای اینکه بفهمیم چرا آسم همچنان یک مسئله است و راههای جدیدی در درمان آن پیدا کنیم."

    "البته این تحقیق کوچکی بوده و باید آن را در ابعاد وسیعتر و در بیماری‌های ریوی دیگر هم انجام داد."